Yvette Moerdijk

„focus, flow and fire!!!”

De meeste zal het niet ontgaan zijn dat Pokemon Go de hype van 2016 is. Nog voor de officiële lancering was het spel uiterst populair in Nederland. Ook ik raakte in de ban van het vangen van pokemons. Veel mensen van mijn leeftijd speelt dit spel wat bij omstanders best wat vraagtekens oproept. In deze blog neem ik jullie mee in de pokemon wereld en beantwoord ik de vraag of het een vloek of een zegen is!

Het spelen van deze game vind zich plaats in de echte wereld. Je kan het dus niet spelen op je zolderkamer. Hierdoor is dit een van de gezondste games die ik ken. Je word gedwongen naar buiten te gaan waardoor je o.a. vitamine D binnen krijgt.

Naast dat je in het spel pokemons kan vangen kun je ook eieren vinden. De eieren komen in een broedmachine die jij door het lopen in het spel uit laat komen. Ik heb verschillende eieren van 5 en 10km. Ik moet dus ook echt lopend (in mijn rolstoel) die afstand afleggen om ze uit te laten komen. Vals selen is hierbij door de gps niet mogelijk. Zo berekend hij je afstand en als je te snel gaat, dmv een trein, fiets, of auto, telt de afstand niet. Je word dus echt gestimuleerd om te wandelen.

Door de eieren en door de verschillende locaties van deze kleine wezens krijgen gamers ineens veel meer beweging dan normaal. Iedereen loopt een rondje extra of gaat met een omweg naar huis.

Er zijn ook pokestops die op kenmerkende plaatsen zich bevinden. Hier kun je extra ballen, eieren en hulpmiddelen scoren. Hoewel ik nu ruim 9 jaar in amersfoort woon heb ik door de pokestops een hoop nieuwe en leuke plekjes ontdekt door dit spel. Je leert je omgeving helemaal opnieuw kennen.

Op de pokestops worden soms Lure ingezet. Hierdoor komen alle omliggende wezentjes naar dat ene punt toe. Zo hoef je dus niet zelf op stap om ze te zoeken. Als dit gebeurd zie je ineens een hoop trainers eropaf komen om een half uur lang alles te vangen. Zo zat ik gisteren met bijna 50 mensen op een bruggetje in de zon te wachten op de pokemons. Wat nog een voordeel is, is dat iedereen gezellig met elkaar praat alsof we al jaren vrienden zijn. De een had snoep bij, de ander chips en dat werd gemoedelijk en ongedwongen met elkaar gedeeld alsof we al jaren familie zijn. Het spelen van pokemon is dus ook nog eens goed voor je sociale contacten.

Maar nu hoor ik jullie denken “dit is wel heel erg positief allemaal, in het nieuws kwamen ook andere berichten”. Dat klopt, toen het spel net uit was kwamen er berichten dat men bij ziekenhuizen naar binnen stormde of over het spoor liepen om een beestje te vangen. niet slim en niet handig. Je moet natuurlijk zelf goed nadenken als je speelt. Dit gebeurd slechts bij 0,1% van de pokemontrainers.

Maar dan nog wil ik even terughalen hoe het ging toen de tomtom net uit was. Was het toen ook niet zo dat men massaal in de sloot reden omdat ze gelijk rechts af sloegen als de navigatie tegen je praatte?

Voor mij is pokemon go dus echt een zegen met heel veel mooie voordelen. Wil je pokemon go ook spelen op een unieke locatie? woensdag 20 juli kun je gratis van 19:00 tot 20:00 pokemons vangen in Dierenpark Amersfoort! zie ik jullie daar? Ik ben ook benieuwd hoe jullie tegen pokemon aankijken, laat je een berichtje achter?

Yvette Moerdijk On juli - 17 - 2016

Related Posts

 • No related posts found

One Response so far.

 1. SJ van Daalen zegt:

  Hoewel er voordelen zitten aan de sociale gaming van Pokemon Go, wil ik toch een paar kanttekeningen maken.

  Het sociale aspect wat veel mensen als uniek ervaren, bestaat al heel lang in de gaming community. LAN-Parties, LARPing, Tabletop en de laatste jaren meer en meer MMORPG’s. Her verschil met Pokemon Go is dat men geneigd is om meer de straat op te gaan. En dat is absoluut positief. Voornamelijk mannen tussen de 15 en 40 jaar oud gaan op zoek naar virtuele wezentjes. Diezelfde mannen die vaak achter hun PC, Tablet of TV vastgeplakt zitten. En ja, ik ben er ook zo een. Hard werken en op rustige momenten een keertje WoW of hersenloos naar de TV starten.

  Om wat te kunnen zeggen over Pokemon Go, heb ik het spel gedownload. En ik moet eerlijk zeggen, ik snap de allure niet van het achter virtuele wezentjes aanjagen. Maar, ieder zijn meug. Toevallig had iemand een lure bij de voordeur van mijn flat gedropt, dus kon ik vanuit mijn luie hangstoel wezentjes vangen. En er zit een ‘bezienswaardigheid’ vast aan mijn flat, dus aan Pokemon balletjes en eieren geen gebrek.

  En ergens vind ik het ook wel jammer dat men alleen sociaal kan zijn als je het spelletje speelt. Al spreekt men makkelijker met elkaar als er een gemeende deler is. En als het een spel is, prima… Om heel eerlijk te zijn praat ik liever gewoon met mensen om er achter te komen wat we gemeen hebben en wat niet. Daar is geen spel voor nodig. Sterker: omdat velen inmiddels afhankelijk zijn van de mobiele apparatuur, zijn ze minder goed aanspreekbaar.

  Voordat ik door had wat Pokemon Go was, zag ik in mijn buurt ineens langzaam rijdende auto’s met bestuurders die op hun telefoon bleven kijken, onoplettende fietsers en de ene schimmige jongeman na de andere in het donker. En dat zorgt ook voor gevaarlijke situaties. Laatst stak een moeder met kinderwagen over, zonder te kijken naar het verkeer om haar heen. En jongeren die langzaam fietsen, kijkend op hun mobiele telefoon, en hard in de remmen gaan. Afgelopen vrijdag was er een vrachtwagen door de slagbomen bij Hilversum gereden. En het eerste bericht daar over: ‘de bestuurder was geen Pokemon Go aan het spelen, maar zijn remmen weigerden.’ En dat waren enkel situaties die ik mee heb gemaakt. En de situatie kan ook volledig uit de hand lopen: https://vimeo.com/174821377. Het wordt dan bijna gênant.

  Mogen mensen genieten van een spel en elkaar daar bij vinden? Uiteraard! Maar mijn verzoek: sla niet door. Stem je leven niet af op het vinden van virtuele wezentjes en heb respect voor de omgangsvormen die we met elkaar hebben: o.a., maar niet uitsluitend: Steek niet zomaar over, blokkeer niet doorgaande wegen, ga geen fysieke strijd met elkaar aan en rem niet zonder reden voor een virtueel wezentje. Om maar af te sluiten met een oude TV wijsheid: geniet, maar met mate.

Leave a Reply


 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
IMG_3037

Welkom in mijn leven

Vrienden hebben het werkwoord yvetten ontwikkelt. In mijn leven gaat ...

IMG_0767

Een jaartje ouder...

Ik ben zo lekker mezelf gebleven.... Afgelopen jaar was vol hoogte ...

IMG_0037

YvetTEST; Waterdrink

Gezonde gewoontes zijn niet altijd even makkelijk. Helemaal als het ...

gestalkt door mijn n

Ik geloof niet echt in liefde op het eerste gezicht. ...

Ode aan de artsen...

Ode aan de artsen.... Vandaag viel me iets op wat me ...

Sponsors

 • Cure Tape
 • Vicair