Yvette Moerdijk

„focus, flow and fire!!!”

Schermafbeelding 2016-03-11 om 11.36.38

Mijn tweede week zit er weer op. Deze week stond in het teken van frustratie. Wat ik wil lukt niet en mijn lichaam werkt niet echt lekker mee en dat is gewoon heel erg vervelend en kost me ook heel erg veel energie. Volgens mijn agoog ben ik nu bewust onbekwaam en dat steekt.

Maandag:

We begonnen de week met zwemmen. Dit keer had ze een lijstje opgehangen waarop stond wat we moesten zwemmen. De hoeveelheid zorgde voor lichte paniek. Wat veel! en dat binnen 45 minuten. Het is niet erg als je minder zwemt maar in mijn hoofd moet ik iets afmaken als ik ergens aan begin. Je had steeds de keus tussen 2 of 4 banen. Ik koos veilig voor 2 zodat ik wist dat ik binnen de tijd alles af kon zwemmen. Het lukte. Aan het einde moesten we in het midden beginnen en met onze ogen dicht op onze rug naar de overkant zwemmen. Ik ging als een speer, dacht ik. Redelijk gedesoriënteerd kwam ik overeind. Jammer joh, ik was 2 meter verder tegen de zijkant tot stilstand gekomen. Als het bad groter was geweest had ik een prima rondje gezwommen. Wellicht moet ik gaan schoonzwemmen.

In de middag had ik ook nog de arts. We gaan kijken of we het vernevelen kunnen verlagen. Nu vernevel ik elke ochtend om op te kunnen starten. Dat zou ik deze week niet meer gaan doen. Inmiddels weten we dat dit niet werkt. Donderdag werd de benauwdheid zo heftig dat ik ook weer overdag moest vernevelen. Nu ik deze blog schrijf, op vrijdag, heb ik gewoon weer bij het opstarten vernevelt. Ik heb het gewoon nodig om te kunnen functioneren, en niet onbelangrijk, om te kunnen eten.

Tot slot had ik maandag de psycholoog. We bespraken de uitslagen van alle onderzoeken. Het was een heel erg fijn gesprek waarbij er voor mij geen nieuwe punten aan het licht gekomen waren. Uit de test bleek dat ik best onzeker ben. Dat klopt ook, op het moment dat het echt over mij moet gaan. Ik ben totaal niet onzeker als ik lezingen geef, moet filmen of iets anders moet doen waar ik me krachtig bij voel. Verder hebben we het gehad over mijn doelen en of tafeltennis haalbaar is. De tijd zal het leren, maar ze willen me geen valse hoop geven.

Dinsdag:

We begonnen de dag met bewegen in de sportzaal. We hadden verschillende balspellen waarbij het de bedoeling was om een zo groot mogelijke rally te maken met je partner. Ik had wel medelijden met Hans. Ik vond het erg moeilijk om het winnen los te laten en verder kan ik totaal niet doseren. Of alles ging bijna door het raam, of in het net maar de gulle middenweg zat er niet echt in. Mijn competitiedrang loslaten is nog wel een dingetje. Dat word flink oefenen.

Bij fysiotherapie hebben we geoefend met ademen. Ik adem verkeerd en moet leren om door mijn neus te ademen en meer naar mijn buik toe. Heel erg lastig vind ik dat. Mijn neus zit bijna chronisch verstopt, en hoewel het spoelen van de holtes iets werkt blijft het ademen door mijn neus erg lastig.

woensdag:

Het gaat steeds slechter met mijn lichaam. Ik ben daarom ook eerst naar de behandelkamer geweest omdat ik gek werd van de jeuk. Tot bloedens toe lag ik afgelopen nacht wanhopig in bed. Daarnaast ben ik niet alleen moe maar heb ik ook veel meer moeite met ademen. Voor nu kreeg ik een extra anti allergie pil en mort ik morgen terugkomen omdat dan mijn eigen longarts aanwezig is.

Bij de fitness ging het niet goed. Ik heb mijn best gedaan maar het lukte niet. Ik moest eerder stoppen en dat deed me erg veel. De behandelaar was erg aardig en legde me ook uit dat het juist geen falen is maar verstandig omgaan met je klachten. Je kunt niet meer trainen als er niets meer in je lijf zit. Rust nemen is veel belangrijker omdat je dan pas echt hersteld en traint. Met dubbele gevoelens ging ik terug naar mijn kamer.

Net voor de lunch hadden we relatietherapie. Of nou ja, ze noemen het hier een groepsgesprek. Er komt een agoog praten met de bewoners om te kijken hoe het gaat en of er onderling spanningen zijn. Het was een leuk gesprek omdat er niet echt veel te bespreken viel.

In de middag had ik nog een gesprek met mijn agoog. Ik voel me echt op mijn gemak bij haar. We hebben het erover gehad dat ik de weekenden zo zwaar vind. We hebben besproken hoe ik dat dit weekend beter kan doen. Lukt dat niet dan gaan ze iets aan mijn programma doen omdat dan mijn programma waarschijnlijk te zwaar is. Zo ga ik nu hier mijn was draaien door de week en haal ik mijn boodschappen voor het weekend zodat ik sowieso eten in huis heb. Verder hadden we een gesprek over het gevecht in mijn hoofd. Ze liet me ook heel duidelijk zien dat ik nu bewust onbekwaam ben en dat dat eigenlijk al een mooie stap vooruit is hoe frustrerend dat ook is.

Donderdag:

Zwemmen ging niet goed. Na 2 banen was ik helemaal total los. Ik had het benauwd en was duizelig. Ik vond het heel erg moeilijk om hier mee om te gaan. Ik wil zo graag maar het lukte niet. Ook hier vertelde Agnes, de behandelaar, dat stoppen in dit geval een goede keus zou zijn maar dat als ik het fijn vond in het water in ook op mijn eigen tempo en manier mocht dobberen of zwemmen. Ik was hevig gefrustreerd en kon zo in janken uitbarsten. Na een paar minuten balen koos ik ervoor om op de slang te dobberen. Een verstandige keus, al voelde dit nog niet zo.

uitslag op de medicatie

uitslag op de medicatie

Bij de behandelkamer kreeg ik extra pillen en mocht ik weer naar mijn oude merk maagbeschermers. Waarschijnlijk had ik een allergische reactie op de nieuwe medicatie. Met de anti allergie pillen gaat het een stuk beter. ik heb nog wel jeuk maar niet meer zo erg dat ik het liefste zou willen krabben met een mes.

Qua benauwdheid ging het steeds slechter. Alles koste me heel erg veel moeite. Ik mocht een flowmeting komen doen en een no-meting. De NO meet of er een ontsteking zit in je longen en met de flow kun je zien hoe benauwd je bent. Voor mijn eigen gevoel was het fijn dat ik ook echt benauwd was en ik me niet aanstelde. De peakflow was veel lager dan normaal. Na overleg met de arts mocht ik weer gewoon gaan vernevelen.

Vrijdag:

Fitness ging wel iets beter maar kostte me nog steeds heel erg veel energie. Het was goed dat ik vooraf al had verneveld want anders was ik na 1 oefening al klaar geweest. Nu heb ik met veel moeite en doorzettingsvermogen toch alles gedaan wat op mijn lijstje stond.

Vanmiddag krijg ik nog een cursus zelfmanagement. Ik heb echt geen idee wat het precies inhoud en wat ik ga leren. Ik weet wel dat het met een groepje is onder leiding van een agoog.

Post:

super lief!!

super lief!!

Ook deze week heb ik weer heel erg veel leuke post gekregen. Er zaten weer veel lieve kaartjes bij waar ik echt vrolijk van word. ik voel me gesteund en gelieft! Daarnaast kreeg ik deze week ook 2 heliumbalonnen. Ik vind helium echt het coolste wat er is. De ballonnen fladderen lekker in mijn kamer. Ook kreeg ik leuke pakketjes met lieve cadeautjes om de tijd de doden, te eten en om mijn telefoon te beschermen tegen mijn onhandigheid. Maandag komt er een leuke winactie online waarbij ook jij een leuk hoesje kan winnen en mag uitkiezen uit het hele assortiment die je hier alvast kan bekijken. 

Post mag nog steeds naar:

Astmacentrum Heideheuvel
t.a.v. Yvette Moerdijk
Afd. de Eik
Soestdijkerstraatweg 129
1213 VX Hilversum

Yvette Moerdijk On maart - 11 - 2016

Categories

Heideheuvel, persoonlijk

Tags

Related Posts

 • No related posts found

One Response so far.

 1. Sofia zegt:

  Pfoeh, jeetje Yvette!
  Wat een confronterende maar zichtbaar ook hele nuttige week heb je achter de rug!
  Ik vind het echt knap hoe je met het zware programma, je onzekerheid en je gezondheid omgaat, petje af!
  Deze week stuur ik weer een envelop naar je op, die je hopelijk weer een beetje blij maakt! Toi toi toi, ik denk aan je & hele DIKKE KNUFFELS, Soof

Leave a Reply


 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
IMG_3037

Welkom in mijn leven

Vrienden hebben het werkwoord yvetten ontwikkelt. In mijn leven gaat ...

IMG_0767

Een jaartje ouder...

Ik ben zo lekker mezelf gebleven.... Afgelopen jaar was vol hoogte ...

IMG_0037

YvetTEST; Waterdrink

Gezonde gewoontes zijn niet altijd even makkelijk. Helemaal als het ...

gestalkt door mijn n

Ik geloof niet echt in liefde op het eerste gezicht. ...

Ode aan de artsen...

Ode aan de artsen.... Vandaag viel me iets op wat me ...

Sponsors

 • Cure Tape
 • Vicair